De huur moet omhoog

19-06-2012 09:22

 

Mensen die meer dan 43.000 euro per jaar verdienen en in een huurhuis wonen, dienen meer huur te gaan betalen. Een verhoging van 5% per jaar moet mogelijk zijn, volgens minister Spies. Uit onderzoek blijkt dat mensen gemiddeld 13 jaar in een huurwoning blijven zitten en dat ze in die periode wel meer gaan verdienen, maar niet meer huur gaan betalen. Ja, er is wel een pietluttige jaarlijkse verhoging, maar die staat niet in vergelijk met de gemiddelde inkomensstijgingen van de huurders.

Nu heb ik het voordeel dat ik bekend ben met een praktijkvoorbeeld. Mijn ouders bewonen een huurhuis. Al bijna 40 jaar wonen ze in hetzelfde huis. Door de geringe huurstijging per jaar, betalen zij voor een eengezinswoning tussen de €500,- en €600,- per maand. Misschien willen ze in de nabije toekomst wel verhuizen naar een appartement, maar dat kost ze direct €100,- tot €200,- per maand aan huur extra. Geld dat ze wel hebben, maar liever aan iets anders uitgeven. Alle huurhuizen die nu aangeboden worden, zijn duurder dan hun eigen woning. De oplossing volgens politiek Den Haag is dus het invoeren van een huurverhoging voor ‘rijke’ huurders.

Het vreemde aan de huurmarkt is wel, dat de huurprijs niet bepaalt wordt door het bijvoorbeeld het huurgenot, of de waarde van het huis. Mochten mijn ouders nu verhuizen, dan wordt de woning opnieuw aangeboden voor een huurprijs die gaat richting de €800,-. Waar komt die verhoging van €250,- vandaan? Gaan de mensen die in dat huis gaan wonen zoveel meer genieten van hun huis? Gaat de kwaliteit van wonen met 40% omhoog? Ik denkt het niet.

Een woning dient gewoon weer verhuurd te worden voor het bedrag dat de vorige bewoners er voor hebben betaald. Eventueel met een verhoging van een paar tientjes voor een paar aanpassingen die gedaan zijn. In dat geval stijgen alle huren evenredig en volgens de prijs die de markt bepaalt en wordt overstappen naar een ander huis eenvoudiger voor iedereen. Mensen willen het vast niet zien, maar ook hier wordt het bewijs geleverd dat ingrijpen van de overheid niet leidt tot betere resultaten. Geef de corporaties 1 regel mee. De stijging van de huren mag de inflatie niet overstijgen. Klaar. Op andere gebieden moeten de corporaties wel bedolven worden onder beperkende regeltjes over het speculeren met gelden die niet van hen zijn (Vestia) of over de aanschaf van een schip (ss Rotterdam).              

Als een woning gemiddeld €500 euro per maand oplevert en die woning wordt 40 jaar verhuurd, dan levert dat een totaalbedrag op van €240.000,-. Ik denk dat daar een aardige woning voor gebouwd kan worden en is het ook nog mogelijk om in het onderhoud te voorzien. Laat de woningcorporaties zich daarmee bezighouden, en probeer niet met allerlei lapmiddeltjes en regelingen mensen uit hun huis te krijgen. Het verleden heeft geleerd dat dit soort regelingen altijd neveneffecten hebben die op dit moment nog niet te voorzien zijn.