De politie slaat vaker van zich af!

29-06-2012 15:04

 

Zo werkt het dus. De politie pakt iemand op, gebruikt daarbij geweld, dit wordt gefilmd en een nieuwe rel is geboren. Discussies in gemeenteraad van Rotterdam. Talloze gesprekken op tv, want tsja….dit kan toch niet!

Uit onderzoek naar het geval van de trappende agente is gebleken dat de te arresteren man eerder al flink agressief was. Nu zag het trappen van de agente er een beetje onbeholpen uit, dus misschien zijn Kamervragen over de gevechtstraining van de politie opportuun, maar het lijkt me niet nodig om hier overstuur op te reageren.

Het meest ergerlijke zijn de reacties op tv. Telkens als een dergelijk geval zich aandient, weet werkelijk niemand waar het over gaat. Over poltiegeweld wordt doodleuk gemeld dat ‘het steeds vaker voorkomt’. Politieagenten zouden steeds meer geweld gebruiken, ook als het niet nodig is. Ow ja? Hoe vaak gebruikte de politie dan geweld in 2011? Of in 2010? Of in 2002, zodat we ook kunnen kijken of er sprake is van een stijgende trend. En van hoeveel van de gevallen was het gebruik van geweld dan buiten proportie? Nergens worden dit soort gegevens gebruikt in de discussie. Het enige wat gebeurt, is dat een incident wordt gefilmd. Als er niets op film staat, is het probleem er dus ook niet.

Het is nog daar aan toe dat SBS6 mensen op straat interviewt, die zeggen dat ‘hullie wel moge sloan, moar wij nie. Want dan wor je gelijk gepakt’. Maar politici gaan er ook mee aan de haal. Zonder zich druk te maken over feiten en cijfers worden standpunten ingenomen en mensen op het matje geroepen. Het zou fijn zijn als politici zich wat meer van de feiten aantrokken en wat minder van de onderbuik van de gemiddelde burger.