De Top der Toppen, aflevering 13

27-06-2012 12:29

 

Er komt weer eens een Top de Toppen aan. Europese leiders gaan praten over een oplossing voor de Eurocrisis. Die oplossing komt er natuurlijk niet, nog niet in ieder geval. Ik zal wel even helpen.

Optie 1

De Euro blijft het betaalmiddel van de Europese landen. In dat geval is het nodig dat er een gezamenlijk monetair beleid wordt gevoerd door een Europese regering, met aan het hoofd een Europese president. De regering int de belastingen en zorgt voor een goede verdeling over de verschillende gebieden. Het spreekt voor zich dat deze regering moet worden gecontroleerd. Dat gaat gebeuren door het Europees parlement. De regering en het parlement worden gehuisvest in Brussel. Dat is nu ook al het geval, geen woorden meer aan vuil maken dus. We maken van Brussel een onafhankelijk onderdeel van de Europese Unie en bombarderen het tot hoofdstad. Samen met de lidstaten wordt gekeken welke zaken nog meer door de Unie geregeld moeten worden. Te denken valt aan defensie, het buitenland beleid, economische zaken en handel. Een aantal zaken kunnen door de landen zelf worden aangestuurd, zoals onderwijs, zorg, het wegennet. Zaken die overigens ook prima in Brussel geregeld kunnen worden. Het is maar waar je voor kiest. Dan moeten we nog even kijken of alle belastingen naar Brussel gaan, of dat het als land ook mogelijk is om eigen belastingen te heffen.

Hoe gaat dat Europees parlement er uit zien zegt u? Waarom moeilijk doen, als het voorbeeld aan de andere kant van de plas gebruikt kan worden. In het huis van afgevaardigden zitten afgevaardigden uit de verschillende landen. De aantallen worden bepaald door te kijken naar het aantal inwoners. En ja, inderdaad. Er zullen dan veel minder Nederlanders in het parlement zitten dan Duitsers. Is dat erg? Nee. De senaat zal bestaat uit 2 of 3 afgevaardigden per land, zodat elk land op dezelfde wijze vertegenwoordigd is.

Optie 2

De euro wordt afgeschaft en elk land voert weer een eigen munt in. De afspraken op het gebied van handel worden gehandhaafd, verder zoekt iedereen het lekker zelf uit.

Andere mogelijkheden zijn er niet. Gesprekken over noodfondsen en andere lapmiddelen worden alleen maar gevoerd, omdat niemand kan kiezen.

Ik zou gaan voor optie 1. Vergeet niet dat  West Europa een historische periode van 65 jaar zonder oorlog kent. Ik zou dat graag zo houden. Een goed georganiseerde Europese Unie kan daar voor zorgen.