‘Geen ontwikkelingshulp’ zegt de VVD

17-06-2012 19:59

 

Den Haag is te klein. Teletekst ontploft bijna. De VVD laat bij name van oa de heer Blok weten dat ze 75% van de ontwikkelingshulp wil schrappen. Een grove schande natuurlijk. Als je zelf rijk bent, dan is het je morele plicht om mensen die het minder goed hebben te helpen. Dat is ook zo. Het standpunt van de VVD laat zich eenvoudig vergelijken met dat van de PVV. Zoals wel vaker in de media en ook door de massa, wordt een mening welke onderbouwt wordt met vele standpunten, teruggebracht tot een paar oneliners. De PVV geeft aan dat het geld voor ontwikkelingsgeld niet naar het buitenland moet, simpelweg omdat het ons geld is. Dat is een zeer sterk argument, als je op de kleuterschool zit tenminste.

De VVD geeft aan de centjes niet meer aan ontwikkelingsprojecten moeten worden uitgegeven, omdat in de afgelopen 60 jaar nooit is gebleken dat de gespendeerde guldens en euro’s goede resultaten hebben gehad. Dat is een stevige uitspraak, die lastig hard te maken is. Aan de andere kant is het ook moeilijk om met goede bewijzen te komen van juist ingezette ontwikkelingsgelden.

Ik ben van mening dat de VVD gelijk heeft als het geld voor ontwikkelingshulp vaak verdwijnt in de zakken van mensen die er vooral zelf van profiteren. Dat ontwikkelingshulp op die wijze met stoppen, mag evident zijn. Toch dient de VDD het geld (3 miljard euro) niet lekker makkelijk in eigen zak te steken. Ze moeten een voorstel doen om te onderzoeken op welke wijze het geld op een betere wijze gespendeerd kan worden.