Stop met sombere

25-06-2012 20:42

 

In het AD van afgelopen weekend stond een interview met Alexander Pechtold afgedrukt. De strekking van het verhaal was, dat mensen in Nederland wat minder moesten somberen. Pechtold geeft aan dat de welvaart in ons land zeer groot is dat we het met elkaar goed geregeld hebben. Vandaag stond er natuurlijk een aantal ingezonden brieven in het AD. De strekking van deze meedenkers: Pechtold heeft het helemaal mis, want we zijn wel massaal zielig in dit land.

Een reactie zou natuurlijk kunnen zijn: Die Pechtold heeft makkelijk praten. Net als die andere graaiers in Den Haag heeft hij een geweldig salaris en woont hij  in een mooi huis in Wageningen. En dergelijke reactie doet het goed op verjaardagen en andere onderbuikbijeenkomsten. Knikkende hoofden en ondersteunde opmerkingen alom. Een belangrijke regel van een onderbuikbijeenkomst, is wel dat er weinig tot geen feiten mogen worden opgelepeld. Want tsja, wie zit er nu op feiten te wachten.

Alexander Pechtold heeft inderdaad een uitstekend salaris en woont in Wageningen. Of het een mooi huis is weet ik niet, want ik weet niet waar hij exact woont. Dat doet ook niet terzake, net als het uitstekende salaris. Laten we kijken naar wat hij zegt. Pechthold geeft aan dat Nederland er keurig aangeharkt bijligt. Ook zegt hij dat bejaarden het beter hebben dan ooit. Waar mensen vlak na de oorlog in grote zalen werden ondergebracht en ik bij een bezoek aan mijn oma op haar bed moest gaan zitten, omdat dat midden in de kamer stond, hebben bejaarden tegenwoordig de beschikking over een prachtig appartement met alle voorzieningen. En als u dan aankomt met een verhaal over een verzorgingstehuis waar dat niet zo is, kan ik u twee verzorgingstehuizen laten zien waar de voorzieningen wel helemaal van deze tijd zijn.

Op dit moment hebben wij als land een niveau van welvaart bereikt, dat ongekend is in de geschiedenis van ons land en van de wereld. In vergelijking met onze voorouders zijn onze huizen veel beter, ontvangen we zorg van een ongekend hoog niveau en houden we meer dan ooit de mensen binnen boord die niet voor zichzelf kunnen zorgen. Het klopt natuurlijk wel dat er mensen zijn in ons land, die het minder hebben dan anderen. Dat zal altijd zo zijn, of we moeten een soort communistische heilstaat beginnen. Maar ook dan zullen mensen niet allemaal gelijk zijn, want George Orwell zei het al in Animal Farm: ‘Alle beesten zijn gelijk, maar sommige beesten zijn meer gelijk dan anderen’. Het is een gegeven dat sommigen minder profiteren van de rijkdom en welvaart dan anderen en dat deze mensen daarover klagen. Indien wij zo rijk zouden zijn, dat we in onze huizen gouden kranen konden aanleggen, dan zullen de mensen die ‘alleen maar’ zilveren kranen kunnen betalen, klagen dat ze het niet goed hebben.

Terug naar D66. Ze hebben, net als alle andere politieke partijen, niet een antwoord op alle problemen, maar ze komen wel in de buurt. Ze komen met voorstellen die gewoon goed zijn, zonder zich zorgen te maken over de impopulariteit van de maatregelen. Zo willen ze de hypotheekrente afschaffen. Uitstekend. En ze willen investeren in het onderwijs. Ook een goed plan, al moet er wel goed gekeken worden naar het doel van de investeringen. Simpelweg meer geld naar het ministerie van onderwijs sturen, zorgt niet voor beter onderwijs. Hooguit wordt een aantal bestuurders rijker.

Helaas zal een grote groep kiezers D66 links of rechts laten liggen. Misschien moet Alexander Pechtold roepen dat de AOW leeftijd op 65 moet blijven, of dat ontwikkelingssamenwerking afgeschaft moet worden, zodat het uitgespaarde geld geïnvesteerd kan worden in asfalt en autovoorzieningen. Allebei belachelijke plannen, maar het levert waarschijnlijk wel stemmen op.