We gaan eraan!

26-06-2012 11:54

 

Vandaag in het AD: DNB: Spaar en los hypotheek af. Ow jee. Snel verder lezen: Directeur centrale bank wijst op donkere tijden. Het wordt er namelijk niet gemakkelijker op. Was ik net opgefleurd door het bericht dat de recessie helemaal geen recessie is, krijgen we dit weer.

Een verhaal over geslonken vertrouwen in de financiële sector en doemscenario’s over de huizenmarkt, de zorg en de pensioenen. Maar gelukkig is het niet alleen maar kommer en kwel als het gaat om de financiën. Er is geen reden voor paniek, staat in de laatste alinea. Waarom dan wel dit interview?

Met Nederland gaat het slecht, met Duitsland gaat het goed. Anders dan de heren en dames politici ons doen geloven, komt dat niet door de acties van deze of de vorige regering. Politici hebben echt niet het vermogen om de wereldeconomie te beïnvloeden. We dobberen maar wat mee op de hoog- en laagconjuncturen. Politici kunnen er wel voor zorgen dat een land beter kan omgaan met terugslag, door op tijd de juiste maatregelen te nemen. Toen het nog goed ging met ons landje en met West Europa, hebben de Duitsers besloten om verschillende aanpassingen te doen op bijvoorbeeld de arbeidsmarkt. Aanpassingen die bij ons ook nodig waren, maar die niet zo populair waren. Impopulaire maatregelen zorgt voor minder stemmen, en het ging toch lekker zo? Waarom mensen lastig vallen met langer doorwerken en verminderen van de hypotheekaftrek. Dat schuiven we maar eventjes voor ons uit. Het verschil met de Duitsers is nu, dat wij allerlei paniekmaatregelen moeten nemen, die daar al lang zijn doorgevoerd. En dat is de eigenlijke rede van de problemen hier en de rust daar. Maatregelen leveren altijd onrust op. Als een minister roept dat iedereen langer moet doorwerken, stort de wereld van Henk en Ingrid nog net niet in. Het idee dat ze over 30 jaar nog 2 jaar extra moeten werken, maakt dat ze compleet over de zeik gaan. En dan wordt er ook nog maar eens meegedeeld dat de hypotheekrenteaftrek misschien verdwijnt en dat de reiskostenvergoeding belast gaat worden. Dat is natuurlijk te veel van het goede.

Overal staat in de krant dat het consumentenvertrouwen laag is. Dat is logisch, want de mensen weten niet wat er morgen gaat gebeuren. Een tip voor de toekomstige politici. Neem impopulaire maatregelen in economische rustige tijden. Dan kunnen mensen daar aan wennen en hoeft er niet gehakt te worden in tijden van recessie.

Vraag ik me alleen af wat mevrouw Kellermann van de DNB bezielt om zo’n interview te geven. We willen toch juist dat het consumentenvertrouwen stijgt?